ÇAYCUMA’DA ÇÖP SORUNU NEDEN ÇÖZÜLEMEZ?
Belediyeler, günlük yaşamı sürdürebilmemiz için örgütlenmiş “Hizmet Sektörleri”dir.
Su, temizlik hizmetleri, kanalizasyon, şehir içi ulaşım, kontrol edilebilir yapılaşmanın planlanması, sosyal alanlar oluşturma gibi çeşitli görevleri vardır belediyelerin.
Yaşadığımız şehir Çaycuma’da, kısaca “çöp sorunu” dediğimiz temizlik hizmetleri oldum olası çözülemedi. Mahalle içlerinde olur olmaz yerlere konan kırık dökük çöp konteynerleri, kül konteynerleri, bunların yanına yığılan atıkları kepçeyle alma vs. çöp sorununu çözmeye yönelik adımlar olamaz.
Avrupa ülkelerinde çöp toplama sorunu çok büyük oranda çözülmüş durumda. Yapılaşma planlaması yapılırken, arsaların yola cepheli bir bölümü, o yerleşim yerinin çöp toplama istasyonu olarak belirlenip, ahşap binaların içine konulan büyük çöp depolarının anahtarları da arsadaki bina sahiplerine verilmektedir. Böylece, kimse bir başkasının çöpüne kendi çöpünü atamamakta, sınıflandırılmış çöp poşetlerini ilgili çöp depolarına atmaktadırlar.
Bir yerleşim yerinde, bu düzeni bozan yurttaş davranışları olursa ceza olarak onların çöpü alınmamakta, ceza kesilmekte ve çöpler ücretli olarak kaldırılmaktadır.
Birebir çöp toplama uygulamaları ithal edilemeyebilir elbette ama çöp toplama sorununu çözüme kavuşturacak ortak akıl oluşturulup uygulanmalıdır.
Bugün, ilçemizde yaşanan çöp toplama düzensizliği, özellikle yaz mevsiminde önemli oranda hijyen sorununa neden olmakta, ayrıca çirkin görüntülerle de gelişmekte olan şehrimize yakışmamaktadır.
Çaycuma, bu sorunu çözdüğünde modern bir şehir olma yolunda önemli bir mesafe kat etmiş olacaktır.
(BÇ-16 Mayıs 2021)