ÇAY VE SU 1.-TL
BİZİM ÇİZGİ’DEN 123. MERHABA!
“The long hot a summer!” gerçekten sıcak ve öldürücü geçti. Birer ay arayla yağan iki kısmi yağmur dışında damla düşmedi. Hal böyle olunca yazın tadı keyfi ve çekiciliği kalmadı. Gene de zamanı ve mekânı yerinde kullanma çabamız sürdü. Geldik bugünlere!
Demokrat Çaycuma, 18. Tünel, Çaycuma Sanat ve Zonguldak Halkın Sesi Gazetesiyle otuz yıl süren gazetecilik serüveninin şimdiki durağı olan Bizim Çizgi’de sizlere 123. kez “Merhaba!” diyorum.
Soluğum yetip dilim döndüğünce gözünüz, kulağınız ve sesiniz olmayı sürdüreceğim!
Vire bismillah; Merhaba!
ÇAY VE SU BİR LİRA!
Her şeyi paraya indirgedik ya bu hiç iyi olmadı. Kimi kez paradan önemli şeyler de vardır. Dalaman’da gördüğüm her ikisiydi! Sosyal demokrat bir belediyenin halkı nasıl kucakladığı ve asli görevi olan “hizmet”i nasıl da bilinçli yaptığının güzel bir örneğiydi gördüğüm.
Dalaman’ın ortasında, ağaçlıklı ve oldukça düşünülerek peyzajı yapılmış bir yer Şehit Mehmetçik Parkı! Sergi ve toplantıların yapılabileceği genişlikte bir kapalı mekân, ayrı bir alanda oluşturulan hizmet noktası, ortası yağmur ve güneş için korunaklı bir oturma alanı, arkasında çocuklar ve onların yaratıcılığı düşünülerek kurgulanmış çocuk parkı, ağaçların altında değişik türde oturma grupları, ücretsiz kadın ve erkek tuvaletleri, ücretsiz ve limitsiz WI-FI internet hizmeti, temiz ve bakımlılığıyla göz okşayan bir yer burası!
Çay ve su için nakit para kullanılmıyor. Önceki deneyimlerden görmüşler ki insan denilen çok bilinmeyenli denklem, ne yapıp ediyor, para tırtıklıyor! Önlemenin yolunu kredi ya da bankamatik kartıyla ödemede bulmuşlar. Ayrıca yiyecek, içecek hizmeti şelf servis olarak düzenlenmiş. Kasaya gidip ne istediğinizi söylüyor, karşılığı olan ücreti karttan geçirtiyorsunuz. Size verilen ödenti fişiyle çayınızı ve suyunuzu alıyor, tepsiye koyup masanıza götürüyorsunuz.
Çay; 1.-TL, Su; 1.-TL! Diğer gıda ürünleri de maliyet fiyatına! Yani; “kâr” yok! Çünkü belediye bir hizmet sektörüdür! Halka hizmetten kâr elde edilmez! Çünkü belediye bir şirket değildir! Belediye halka hizmet eder, devlet yatırım yapar!
Dalaman halkı, özellikle de emekliler bu güzel parka çocuklarıyla geliyor. Arkadaşlarıyla buluşuyor. Çocuklar yandaki parkta oynarken ebeveynler söyleşiyor. Kimse, önceki gibi bardağı 10.-TL olan çay ve suyun ödeme endişesini yaşamıyor.
Dalaman Belediyesi Şehit Mehmetçik Parkında önceleri çay ve su 10.-TL’ymiş. Dört yüz bin lira dolayında aylık zarar oluyor ve bunu belediye karşılıyormuş. Sosyal demokrat belediyecilik devreye girmiş, üstteki sistemi kurmuş. Şimdi zarar çok cüzi ve belediye bütçesinin ilgili kalemi eliyle telafi edilir miktarda!
Dalaman Belediyesi CHP’de! Ortaca, Fethiye, Göcek ve diğerleri de. Hepsinin ortak noktası üstteki uygulama! Sosyal demokrat belediyeciliği uygulayarak halkla bütünleşmenin güzel örneğini veriyor hepsi!
Bu uygulamayı düşünen, planlayan ve onaylayan yöneticileri yürekten kutluyorum.
Çaycuma’ya gelince… İsterseniz gelmeyelim! Çünkü bizim belediye demokrat değil, sosyal demokrat hiç değil!
“CEBİNDE BULGUR VAR ABİ!”
Üretim Toplumunun bariz yansıması; “üretim” ilişkileriyle gösterir kendini. Nedir o? Kooperatifleşme, ortaklaşma, paylaşma, değişim, imece, yardımlaşma…
Tüketim Toplumunun bariz yansıması; “çıkar” ilişkisiyle gösterir kendini. Nedir o? Altta kalanın canı çıksın, gemisini kurtaran kaptan, bana ne toplumdan; ben çıkarıma bakarım vs. …
Kartallar insanın ölmesini bekliyor! Canlıyken bir hiç olan insan, ölünce de düpedüz leş olur! Leşi alıcı kuşlar yer! Hatta kargalar, sırtlanlar, fareler ve çürükçül bakteriler!
Paylaşım için kuş da sıraya girer! Onun derdi, leşin cebindeki buğday tanesidir!
Cebinde buğday tanesi biriktiren leşlere duyurulur!